Szkoła Podstawowa nr 42 w Łodzi im. Stanisława Staszica

93-552 Łódź, ul. Przyszkole 42
e-mail: kontakt@sp42.elodz.edu.pl, tel: 42 684 23 68, 42 684 41 45
Anna Niewiadomska

Maraton DOZ

doz 1

Wspieramy biegaczy tak, jak w zeszłym roku

To było coś niezwykłego. Najpierw przygotowywaliśmy nasze stanowisko (pełno rybek, meduz - głębia mórz i oceanów). A potem krzyczeliśmy, dopingowliśmy, podawaliśmy napoje izotoniczne i wodę mineralną czyli robiliśmy wszystko, by każdy zawodnik dotarł do mety. Było super. Spotykamy się za rok!

Anna Niewiadomska

Wiosenny Turniej Sportowy

T przed 1

Najważniejsza jest dobra zabawa

W marcu odbył się w naszej szkole Wiosenny Turniej Sportowy, w którym wzięły udział dzieci z PM nr 88, PM nr 101 i PM nr 124 w Łodzi. Wszyscy bardzo dobrze się bawili. Przedszkolaki doskonale radziły sobie w sportowych konkurencjach wykazując się dużą sprawnością fizyczną. Wszystkim uczestnikom dziękujemy za zabawę i zapraszamy ponownie za rok.

Anna Niewiadomska

Krajowy Certyfikat Szkoły Promującej Zdrowie

Trzy lata wysiłku koordynatorów (p. J. Kubasiewicz, p. B. Just, p. M. Czaplińska-Antolik), nauczycieli oraz wszystkich uczniów przyniósł oczekiwany skutek. Po raz drugi Centralna Kapituła przy MEN w Warszawie przyznała nam Krajowy Certyfikat Szkoły Promującej Zdrowie. Jesteśmy dumni, bo na razie w Łodzi taki certyfikat otrzymało niewiele szkół podstawowych, a nam udało sie to po raz drugi. Idąc za hasłem, które w tym roku szkolnym przyświeca szkołom w promocji zdrowia: "Znaleźliśmy w sobie moc!"

Anna Niewiadomska

Czy w cytrusach jest witamina C ?

dosw 5 1

Prawie jak w profesjonalnym laboratorium 

 

O tym, czy w cytrusach jest witamina C, mogli przekonać się nasi uczniowie. Nauczyciel chemii p. B. Kołacz zorganizowała warsztaty, które prowadzili pracownicy wydziału biologii Uniwersytetu Łódzkiego. Nasi uczniowie samodzielnie wykonywali skomplikowane doświadczenia, korzystając z profesjonalnych urządzeń laboratoryjnych. Tematem zajęć było badanie ilości witaminy C w cytrusach. Wszyscy mieli możliwość zapoznania się z jej właściwościami oraz poznali jej znaczenie w organizmie człowieka. Może to pierwszy krok na drodze do zostania odkrywcą. Trzymamy kciuki za młodych naukowców!